Sunday, March 04, 2007

Η Εκδίκηση των Τριών Ιεραρχών, μέρος Ντεύτερον

Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο και το σχετικό άρθρο του Τάκη Μίχα στην Ελευθεροτυπία (δείτε προηγούμενο ποστ). Μπορείτε να παρακολουθήσετε αρκετές συζητήσεις, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αυτές στην Καλύβα Ψηλά στο Βουνό και στο Gravity and the Wind. Η Ροδιά κρατάει έναν κατάλογο με τα σχετικά ποστ.

Από την Τετάρτη ώς σήμερα ειπώθηκαν πολλά. Δεν μπορώ να πω ότι τα διάβασα όλα, αλλά πρόσεξα κάποια που χρειάζονται σχολιασμό.

Μερικοί αναρωτιούνται για το πότε έγινε το συμβάν. Σύμφωνα με το Hellenic Heartbeat, που έβγαλε και το βίντεο, πρόκειται σαφώς για την εκδήλωση του 2007.

Άλλοι σχολιάζουν πως οι γονείς της την ονόμασαν έτσι επειδή ήταν αρχαιόπληκτοι. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, το άλλαξε πριν από έναν χρόνο, από Γιασμίν Λη Λυσιστράτη. Το “Προμηθέα” της Ελευθεροτυπίας και του παλιότερου άρθρου του Βήματος ίσως να μεταφράζεται σωστότερα ως “Προμηθεία” (;!), ενώ το Pythaitha που αποδίδεται ως “Πυθία” μάλλον θα έπρεπε να είναι “Πυθαΐδα”.

Επίσης, ο εκ δεξιών της μάλλον δεν είναι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, όπως έγραφε το ρεπορτάζ.

Πολλοί χάρηκαν ακούγοντας πώς το κορίτσι “τα χώνει στους παπάδες”. Εντάξει, κι εμένα αυτή ήταν η πρώτη μου αντίδραση, διαβάζοντας το άρθρο, γι’ αυτό κι έψαξα να βρω το βίντεο (μια γρήγορη αναζήτηση στους ελληνικούς aggregators δεν μου έδωσε το ποστ του s.frang της 25/2), οπότε ανακάλυψα και το πρώτο μέρος της ομιλίας, που κατά κάποιον τρόπο αποδυναμώνει όλα τα υπόλοιπα. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν αναφέρθηκε τίποτα γι’ αυτό στο άρθρο της εφημερίδας; Και την επόμενη μέρα το μεσημέρι, ο σταθμός του Συνασπισμού Στο Κόκκινο 105,5 μετέδωσε την ομιλία, ξεκινώντας όμως από το Βυζάντιο. Τους έστειλα ένα mail, αλλά με έγραψαν. Ίσως κοίταζαν μόνο τα SMS των 1,19 ευρώ.

Κι έτσι, η λεγόμενη “αντικειμενικότητα” του Τύπου ήταν μια από τις παράπλευρες απώλειες της όλης ιστορίας. Όπως έγραψε κι ο Πάνος Ζέρβας:

Παράπλευρο (ηθικό) δίδαγμα: ΠΟΤΕ μη δίνεις βάση στους δημοσιογράφους, είτε της τηλεόρασης, είτε των εφημερίδων.
Η ομιλία, τώρα, που χαρακτηρίστηκε και ως “αγένεια” ή “προβοκάτσια”, έχει όντως τα χαρακτηριστικά μιας προκλητικής πράξης που θα έκανε κανείς σ’ αυτήν την ηλικία (μήπως κι εμείς δεν είχαμε παρόμοιες αντιδράσεις πιτσιρικάδες;) και είναι μάλλον υπερβολικό να θεωρείται εντελώς υποκινούμενη. Επιβεβαιώνει όμως το ότι, όσο ιδιοφυΐα κι αν είναι κανείς σε κάποιον ή κάποιους τομείς, δεν είναι αυθεντία σε οτιδήποτε αποφασίσει να σχολιάσει. Και το προφανές (;) πως x τεκμηριωμένες προτάσεις δεν αποδεικνύουν αυτόματα και τις υπόλοιπες y που βάζεις δίπλα ή ανάμεσά τους.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Την Παρασκευή, ο cyrusgeo έγραφε
Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Σ’ εμένα, πάντως, (και σε άλλους, απ’ ό,τι κατάλαβα) θυμίζει το περιοδικό «Δαυλός».
Και πράγματι, στη σελίδα του Δαυλού (www.davlos.gr) εμφανίστηκε ένα κείμενο (σε μορφή word .doc !) με σχετικό ρεπορτάζ από το Σικάγο, (όπου αναφέρεται ότι η κα Γεωργία Σμιθ, μητέρα της Προμηθέας, “είναι από πολλών ετών συνδρομήτρια του «Δαυλού» κι ένθερμη φίλη της διαφωτιστικής μας προσπάθειας”), και επιστολή της Προμηθέας προς τον εκδότη του “Δ”: Έτσι έζησα την επίθεση των σκοταδιστών. (Αν δεν θέλετε να κατεβάσετε το doc, την επιστολή αναδημοσιεύει ο Κλείτωρ, χωρίς όμως το “ρεπορτάζ” του Δαυλού.)

Πρόκειται για hoax; σκέφτηκα αμέσως. Μάλλον όχι, γιατί θα φανεί σύντομα αν η επιστολή είναι αυθεντική. Τότε; Πολύ κακό για το τίποτα, ίσως, ή το έχουμε ξαναδεί το έργο, αλλά δεν παύει να κόβει εισιτήρια.

ΥΓ. Αν δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε, μπορείτε να διασκεδάσετε διαβάζοντας σχετικές συζητήσεις σε φόρουμ του εξωτερικού, του εσωτερικού ή του εσωτερισμού.

12 comments:

cyrus said...

Δυστυχώς, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν το πρώτο μέρος της ομιλίας — είτε έχουν δει το βίντεο, είτε όχι.

Κάποιοι ανώνυμοι αρχαιολάτρες, μάλιστα, θύμωσαν πάρα πολύ που κάποιοι τολμήσαμε να θίξουμε το "τολμηρό κορίτσι" που "τα έβαλε με τους παπάδες". Ένας απ' αυτούς με αποκάλεσε (περιφραστικά) "παπαδογλείφτη" — βλέπεις, δεν διαβάζουν πριν σχολιάσουν.

Ο θρησκευτικός φανατισμός μπορεί να είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των μονοθεϊστών, αλλά δεν περιορίζεται σ' αυτούς...

Dimitri said...

Πράγματι, οι άνθρωποι έχουν μια αξιοθαύμαστη ικανότητα επιλεκτικής κώφωσης ή τύφλωσης... και ο φανατισμός δεν περιορίζεται στη θρησκεία, αν και σ' όλες τις περιπτώσεις είναι “θρησκευτικός”, του ίδιου τύπου, δηλαδή.

Anonymous said...

H ALIQINH QRISKEIA:
[Η αγάπη μακροθυμεί, επιζητάει το καλό. Η αγάπη δε φθονεί. Η αγάπη δεν καυχησιολογεί, δεν λαζονεύεται,
δε φέρεται άπρεπα, δεν κυνηγάει το δικό της συμφέρον, δεν κυριεύεται από θυμό, δεν κρατά λογαριασμό για το κακό που της κάνουν, δε χαίρεται για την αδικία, αλλά μετέχει στη χαρά για την επικράτηση της αλήθειας. Όλα τα καλύπτει, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει. Ενώ τα άλλα, είτε προφητείες είναι αυτές, θα καταργηθούν· είτε γλώσσες είναι, θα πάψουν· είτε γνώση, θα καταργηθεί.]
(Korinqious A 13)

Anonymous said...

Sisman με το συμπάθιο, αλλά αυτό που γράφεις είναι ο ύμνος της μπουρδολογίας. Μιλάς για μια αγάπη που ο θεός που την επικαλείται, δεν συγχώρεσε το παραδεισένιο ζευγαράκι, καταράστηκε το φίδι που άφησε ο ίδιος να μπει στο παράδεισο (εκτός και αν έγινε χωρίς την θέληση του (!;)), τιμώρησε τον Κάιν, έριξε το πύργο της Βαβέλ, έκαψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα, έβαλε τον Λώτ να πηδάει τις κόρες του, έκανε το κατακλυσμό του μπεκρή Νώε, έσφαξε τα πρωτότοκα της Αιγύπτου, έπνιξε το στρατό του Φαραώ, σκότωσε τον Αυνάν γιατί έπαιζε μαλακία, ευλόγησε γενοκτονίες, θες να συνεχίσω; Η αγάπη να χαίρεται με το καλό, αλλά αν δεν κάνει κάτι για την εξάλειψη του κακού δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον κοπρίτη Ιησού που ζούσε ως παράσιτο από τις συνεισφορές του κόσμου, πήγαινε στους γάμους ακάλεστος και εξυμνούσε την τεμπελιά (μην μεριμνάτε για το αύριο...) αλήθεια αν δεν υπήρχαν αυτοί που μεριμνούσαν το αύριο και φύτευαν τα χωράφια τι σκατά θα έτρωγε;

Anonymous said...

Οπως η πρόγονή της η πυθία, έτσι και η Πυθαίδα (έτσι διάλεξε να ονομάζεται) το κοριτσάκι παίρνει ληγμένα φάρμακα.
Υπάρχουν πολλά επιμύθια.
Που οδηγεί η πνευματική μονομέρεια,
Που προσπΑθεί να μας οδηγήσει η μονομερής δημοσιογραφία.
Γιατί πρέπει να "κράζουμε" τα "φαουλ".
Περίμενα απο τον Μίχα να προσέχει τις "πηγές" του.

Anonymous said...

Αγγελόπουλε η απάντηση σου είναι πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Σε περίπτωση που είσαι περιορισμένης αντίληψης σου δηλώνω ξεκάθαρα ότι ειρωνεύομαι. «Παίρνει ληγμένα», τι επιστημονικό, μα τι επιστημονικό επιχείρημα! Μονομερής ήταν πράγματι η ενημέρωση όχι όμως από την πλευρά της Προμηθέας, αλλά από την πλευρά της εκκλησίας, τόσα χρόνια. Η Προμηθέα είπε την άλλη πλευρά και επειδή η αλήθεια πονάει, η Χριστός Α.Ε που διδάσκει συγχώρεση και αγάπη, της έκοψε την υποτροφία και εντελώς συμπτωματικά κάποιος πυροβόλησε τη μάνα της μέσα στο αυτοκίνητο και αυτή τη στιγμή τα μυαλά της τα κρατάνε με τιτάνιο.

Η κατηγορία που ακούσθηκε εναντίον της εγκυρότητας των πηγών της, ήταν ότι «ήταν εχθρικές προς την εκκλησία, γραμμένες από άθεους». Συμπέρασμα, ότι δεν είναι σύμφωνο με την εκκλησία είναι ψέμα; Όποιος είναι άθεος, δηλαδή οπαδός οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, πλην της Χριστός Α.Ε που είναι η «μοναδική αλήθεια» είναι ψεύτης; Πολύ βολικό το βρίσκω, αλλά δεν μπορεί να αποδοθεί σε κανένα ζωντανό ή νεκρό η θηριωδία του χριστιανισμού και όλων των αιρέσεων που την αποτελούν, οι οποίες αντιμετωπίζονται ξεχωριστά όταν πρόκειται να γίνει απόδοση ευθυνών, αλλά παρουσιάζονται ως σύνολο όταν θέλουν να αυτοπροβληθούν ως δύναμη.
Οι άγιοι αυτοί κοπρίτες, που μοναδικό τους έργο είναι η τσαρλατανοθαυματοποιία και οι υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος για μια επιβράβευση σε μια ζωή που ουδείς πλήν των φαντασμένων δύναται να επιβεβαιώσει με τεκμήρια, δεν προκύπτει από πουθενά πλην των ιδίων λόγων τους ότι ήσαν πράγματι άγιοι. Ο άγιος Λώτ που πήδαγε τις κόρες του; Ο άγιος Αβραάμ που εξέδιδε την γυναίκα του; Ο άγιος Κωνσταντίνος που ξεκλήρισε την οικογένεια του; Τον σκατοφάγο κατόπιν θεϊκής εντολής Ιεζεκιήλ (Ιεζεκιήλ 4. 1-17);
Ελπίζω να σε χαρακτηρίζει το νεαρόν της ηλικίας που θα δικαιολογούσε την απερισκεψία, διαφορετικά σε χαρακτηρίζει το ανόητον του ανθρώπου.

George A.Angelopoulos said...

Αγαπητέ Μενέλαε,
βρίσκω τα θρησκευτικά θέματα ενασχόληση κατάλληλη για αργόσχολους. Λυπάμαι για τη μάνα της, αλλά δέν καταλαβαίνω γιατί σχετίζεται. Το κορίτσι,είναι εκτός από αγενές, ηλίθιο αφού ήθελε να σπουδάζει με λεφτά της εκκλησίας και να τους βρίζει. Ελπίζω να είσαι κανας βαριεστημένος συνταξιούχος και όχι τεταρταυγουστιανός.

Anonymous said...

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ Ο Λ Υ Μ Π Ι Α Κ Ο Σ
Ζήτω ο Ολυμπιακός πάντα τέτοια!!! Άντε και του χρόνου πάλι πρώτος!

Anonymous said...

ego pistevo oti oi thriskeies einai ena kalostimeno psema kai kirios o xristianismos.
Ego imoun se mia organosi xristianikoi kai ti egine? pigenete sto link ΕΑΕΠ
Alli mia apodiksi lipon to ti esti xristianiki thriskeia.....

Anonymous said...

Ο Θεός του Ισραήλ μπορεί να σώσει τον άνθρωπο και να του χαρίσει αιώνια ζωή. Οι θεοί της Προμηθέας είναι νεκροί!

Anonymous said...

Παρακαλώ τον διαχειριστη να διαγράψει το σχόλιο 3/5/07 04:31 γιατί χρησιμοποιεί όνομα άλλου χρήστη

Dimitri said...

Ποιου χρήστη; Ανώνυμα είναι τα σχόλια!