Friday, September 08, 2006

Δεν έχω αιδώ και πρέπει να την πιάσω

Λοιπόν, η είδηση με δυο λόγια:
Στη φετεινή απονομή των Βραβείων Hugo,
—ο Χάρλαν Έλισον® έπιασε το στήθος της Κόνι Γουίλις.
ή
—ο γεροξεκούτης Χάρλαν Έλισον® επιτέθηκε σεξουαλικά επί σκηνής στην Κόνι Γουίλις.
ή
—ο Χάρλαν Έλισον®, πιστός στο ίματζ του “κακού παιδιού” που προσβάλλει τους πάντες έκανε ένα από τα συνηθισμένα ανατρεπτικά αστεία του με την Κόνι Γουίλις.

Για προσωπική εκτίμηση του συμβάντος, η όλη σκηνή υπάρχει στο Google Video.



Μερικές αντιδράσεις

Άλλο είναι να κάνεις χαζομάρες σ' ένα πάρτυ, κι άλλο όταν μια γυναίκα είναι στη σκηνή και δεν αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που αρμόζει σε μια συγγραφέα, και μάλιστα του μεγέθους της Κόνι Γουίλις, αλλά ως σεξουαλικό αντικείμενο μπροστά σε ακροατήριο.
(Edward Champion + πολλά σχόλια)

Κοιτάξτε, κόσμε έναν από τους καλύτερους αντιπροσώπους μας. Τον γεμίζουμε βραβεία και τιμές, τον κάνουμε Grand Master. Αυτός ο άνθρωπος. Που βάζει χέρι στην Κόνι Γουίλις.
(Greg van Eekhout)

Όπως και η περίπτωση Μπους-Μέρκελ, το μήνυμα είναι “Μην ξεχνάς, μπορεί να έχεις στάτους, αξιοπρέπεια, φήμη, αλλά μπορούμε να σου τα πάρουμε πίσω κάθε στιγμή. Αν είσαι γυναίκα, δεν θα είσαι ποτέ ασφαλής. Μπορεί να είσαι πρωθυπουργός της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης. Μπορεί να είσαι η πιο σεβαστή συγγραφέας της σύγγρονης ε.φ. Μπορούμε να σε εξευτελίσουμε, όποτε θέλουμε, και θα το κάνουμε, πού και πού, για να μην παρεκτρέπεσαι”.
(Patrick Nielsen Hayden)

επίσης...
...έχει χρόνια να γράψει κάτι αξιόλογο...

...η συμπεριφορά του ήταν μια αντίδραση στην παρουσίαση της Γουίλις, που τον προκάλεσε να δείξει τον κακό του εαυτό...

...από το “περιμένουν από μένα να συμπεριφερθώ σκανδαλωδώς, άρα δεν πρέπει να τους απογοητεύσω” της δεκαετίας του '70 έχει φτάσει στο “είμαι ο Χ*Α*Ρ*Λ*Α*Ν Ε*Λ*Ι*Σ*Ο*Ν και μπορώ να κάνω ό,τι γουστάρω”...

Κάποιοι θυμήθηκαν κι ένα περιστατικό που κυκλοφορεί από το '69. Σ' ένα πάρτυ, ο Έλισον την πέφτει σε μια ψηλή ξανθιά. “What would you say to a little fuck?" της λέει. Κι εκείνη τον κοιτάζει αφ' υψηλού (λόγω διαφοράς ύψους) και λέει, “I would say, 'Hello, little fuck.'”

O Χάρλαν Έλισον® αρχικά απολογήθηκε, εν συνεχεία αρνήθηκε το γεγονός (δες και σχόλια στο site του).

.
Ανταποκρίσεις του συνεδρίου θα βρείτε σε πολλά link μέσω του SF Signal #1, #2, #3, #4.

Φωτογραφίες από το Worldcon 2006:

Photoset con & awards (John Joseph Adams @ flickr),
επίσης @ flickr από τον James Patrick Kelly, και στου Scott Edelman.
Photo gallery (wired)
.

Harlan Ellison is a registered trademark of the Killimanjaro Corporation
.

2 comments:

Anonymous said...

Δεν έχω την ικανότητα να τοποθετηθώ επι αυτού καθαυτού του συμβάντος, αφού δεν ήμουν παρών,όμως θα ήθελα να επισημάνω πως επί σωρεία ετών οι σώφρονες τυρβάζοντες την ΕΦ έχουν επισημάνει την έλλειψη αστυνόμευσης στα Worldcon που οδηγεί σε αίσχη κατανάλωσης αλκοόλ και χρήση - ποιος ξέρει τι - ουσιών με αποτελέσματα δραματικά για την Νεολαία μας, τις Παραδόσεις και το Έθνος.
Ας στηρίξουμε λοιπόν τις προσπάθειες της Σιωπηρής Πλειοψηφίας και ας αναφωνήσουμε:
"Κομμένα τα ξύδια στα μπαρ των Συνεδρίων, μακριά τα ντραγκς απ' τις Σουίτες".
Μόνο έτσι θα δούμε πραγματικά λογοτεχνικά αριστουργήματα και γενικότερη προκοπή της ΕΦ...
Όσο για το ποιόν του Έλισον, θα σας υπενθυμίσω την ακροτελεύτια φράση του πλέον γνωστού στην ημεδαπή ανουσιουργήματός του:
"Κάθε παιδί αγαπά τον σκύλο του" Δεν προέτρεπε λοιπόν, ήδη από τότε, να ταΐζουμε με τις γυναίκες μας τους σκύλους; Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια και να προβεί σε αυτήν την άθλια χειρονομία κατά της συμπαθούς Κόνι για να αντιληφθούμε περι τίνος πρόκειται; Που είναι η πολιτιστική αστυνομία; Και γιατί γελάνε σαν χαζά όλοι οι παρευρισκόμενοι στο βίντεο; Ποιος θα μας προστατεύσει από το κακό χιούμορ και την προώθηση αρνητικών προτύπων; Ε, ποιός;

Anonymous said...

Να συμπληρώσω, στα σοβαρά τώρα, πως η ξανθιά από το περιστατικό του 1969 πρέπει να βρεθεί και να τιμηθεί με το αναδρομικό ειδικό βραβείο "Έκανα τον Χάρλαν να σταματήσει τις παπαριές αμέσως και χωρίς να ανοίξει μύτη".
Γιατί τελικά, οι ετοιμόλογες ξανθιές μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικες από τις δημόσιες καταγγελίες...