Wednesday, March 28, 2007

Ο Αγνοούμενος Τζακ Μπάρον

Εδώ και δυο μήνες περίπου, ο Νόρμαν Σπίνραντ έχει το δικό του κανάλι στο YouTube, με πολιτικό σχολιασμό (Γιατί πραγματικά είμαστε στο Ιράκ;) μουσικά βίντεο (only chaos is real), παραλειπόμενα από την ιστορία του Star Trek κ.ά. Εδώ, μαθαίνουμε πώς δεν έγινε ταινία από τον Costa-Gavras το Ο Τζακ Μπάρον και η Αιωνιότητα.

Friday, March 23, 2007

Tuesday, March 13, 2007

7 υπέροχες ταινίες

Το νέο παιχνίδι-πυραμίδα των blog λέγεται “γράψε 7 αγαπημένες σου ταινίες”, και η πρόσκληση μου ήρθε από τον Φοίβο. Δυστυχώς και οι επτά δικές μου προέρχονται από ένα παράλληλο σύμπαν, και είναι:

  • Φυσικά ο Δον Κιχώτης, είτε από τον Orson Welles (Don Quixote) είτε από τον Terry Gilliam (The Man Who Killed Don Quixote).
  • Το Bug Jack Barron του Norman Spinrad σε σκηνοθεσία Costa-Gavras και σενάριο Harlan Ellison®
  • Το Dune του Frank Herbert, από τον Alexandro Jodorowsky με συνεργασία Moebius, H.R. Giger, Christofer Foss και Richard Corben, μουσική Pink Floyd και Magma, εφέ από τον Dan O'Bannon και τον Σαλβαντόρ Νταλί στον ρόλο του Αυτοκράτορα. (Δείτε και The Movie You Will Never See, o Jodorowsky διηγείται.)
  • Το The Marx Brothers at the U.N. του Billy Wilder, που ματαιώθηκε στη δεκαετία του '60 όταν έπαθε καρδιακή προσβολή ο Χάρπο.
  • Το Batman του Orson Welles με τον James Cagney στο ρόλο του Riddler, τον Basil Rathbone για Joker και την Marlene Dietrich ως Catwoman. (Αυτό δεν ήταν ποτέ πραγματικό πρότζεκτ, αλλά μια πλάκα του γνωστού κομιξά Mark Millar το 2003, φοβερή ιδέα όμως.)
Κι επειδή καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη, λέω να κάνω πάσα στον Δερβενιώτη.

Harlan Ellison is a registered trademark of the Killimanjaro Corporation

Sunday, March 11, 2007

Χωρίς λόγια

Σκίτσο του Στάθη Σ. στην Ελευθεροτυπία, 9/3/2007
Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή στην Ελευθεροτυπία, 10/3/2007
.

Friday, March 09, 2007

SFF-Rated 2007

Θυμηθείτε:

2o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού
(“SFF - rated”)

Κινηματογράφος ΙΛΙΟΝ
Τροίας 34 & Πατησίων (στάση Αγγελοπούλου),
ΜΕΤΡΟ Βικτώρια, τηλ. 210-8810602.
Κυριακή 11 Μαρτίου 2007
Ώρα Έναρξης προβολής 16:00

Οι ταινίες είναι πραγματικά πολύ καλές, κι όποιος δεν έρθει έχασε!
Για να πάρετε μια μικρή γεύση, το Sukumus Fabulus Est εξασφάλισε ένα sneak preview του Scribble του Faisal A. Qureshi.

Thursday, March 08, 2007

Άει-φον


Για όσους είδαν το iPhone και νόμισαν ότι έφτασαν στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Tuesday, March 06, 2007

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ΕΦ&Φ


2o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού
(“SFF - rated”)
Αθήνα 11 Μαρτίου 2007

Τον Ιανουάριο του 2006, η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ), σε συνεργασία με τον πολυχώρο BIOS, διοργάνωσε φεστιβάλ με ελληνικές ταινίες μικρού μήκους Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού. Το φεστιβάλ είχε ιδιαίτερη επιτυχία, κι έτσι η ΑΛΕΦ αποφάσισε να επαναλάβει τη διοργάνωση, αυτή τη φορά με ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 ταινίες από την Ελλάδα και 15 από το διεθνή χώρο (Αγγλία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Κύπρος, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Αυστραλία).
Όλες οι ταινίες έχουν διακριθεί σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ (Φεστιβάλ Δράμας, Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου «Βαγγέλη Κοτρώνη», Seattle International Sci-Fi Film Festival, Festival International de Science-Fiction de Nantes “Utopiales” κ.α.)

Θεματικά και αισθητικά, οι ταινίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα του Κινηματογράφου του Φανταστικού. Πότε με χιούμορ και πότε με δέος, εξερευνούν μελλοντικές περιπέτειες της ανθρώπινης φυλής και ενδεχόμενες παρεκτροπές του ανθρώπινου νου, κινηματογραφώντας ένα μέλλον που φοβίζει αλλά και γοητεύει, αποκαλύπτοντας πιθανές πραγματικότητες που καιροφυλακτούν πίσω ακριβώς από την καθημερινότητά μας…

20 ταινίες, 3,5 ώρες οπτικής εμπειρίας,
αλλά και (οινο)πνευματικής απόλαυσης,
δεδομένου ότι το Φεστιβάλ SFF-rated
υποστηρίζεται από την MΠΟΪΚΟΣ ΑΕ
και το αψέντι ΧΕΝΤΑ ABSENTA.
(Χορηγοί:
Ελευθεροτυπία & 9,
Μπόικος Α.Ε.,
Sukumus Fabulus Est)


Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους ξένους σκηνοθέτες έχουν προγραμματίσει να είναι παρόντες στο Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ «SFF-rated» διοργανώνεται στον κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ,
Τροίας 34 & Πατησίων (στάση Αγγελοπούλου),
ΜΕΤΡΟ Βικτώρια, τηλ. 210-8810602.
Κυριακή 11 Μαρτίου 2007
Ώρα Έναρξης προβολής 16:00
Είσοδος 7,00 ευρώ

Το πρόγραμμα:
  1. Στην Κόψη του Ονείρου (Ελλάδα) Μπάμπης Σπανός
  2. Προς τη Νίκη (Ελλάδα) Θανάσης Νάσκαρης
  3. Απόλυτη Στιγμή (Ελλάδα) Λουίζος Ασλανίδης
  4. Circus of Infinity (ΗΠΑ) Sue Corcoran
  5. Anomaly (Αγγλία) Matt Wildash
  6. Νeoplasia (Νορβηγία / Αυστραλία) Frode Klevstul
  7. X (Γερμανία) Raphael Wahl
  8. Plastic (Αγγλία) Mark Davis
  9. Perfect Heat (ΗΠΑ) Miska Draskoczy
  10. The Omnicide 8000 (Αγγλία) Ian Hothersall
  11. Godzilla (Ελλάδα) Σπύρος Λίτινας
  12. Scribble (Αγγλία) Faisal A. Qureshi
  13. Single Bed (Eλλάδα) Γιώργος Κουβαράς
  14. La Vie d'un Chien (The Life of a Dog) (ΗΠΑ / Γαλλία) John Harden
  15. The Grandfather Paradox (Καναδάς) Jean-Francois DaSylva
  16. Pharmakon (Kύπρος) Ιωακείμ Μυλωνάς
  17. Killswitch (ΗΠΑ) Dan Przygoda
  18. They're made out of Μeat (Ιρλανδία) Stephen O' Regan
  19. Judas (Γαλλία) Nicolas Bary
  20. Cost of Living (Καναδάς ) Jonathan Joffe

Sunday, March 04, 2007

Η Εκδίκηση των Τριών Ιεραρχών, μέρος Ντεύτερον

Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο και το σχετικό άρθρο του Τάκη Μίχα στην Ελευθεροτυπία (δείτε προηγούμενο ποστ). Μπορείτε να παρακολουθήσετε αρκετές συζητήσεις, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αυτές στην Καλύβα Ψηλά στο Βουνό και στο Gravity and the Wind. Η Ροδιά κρατάει έναν κατάλογο με τα σχετικά ποστ.

Από την Τετάρτη ώς σήμερα ειπώθηκαν πολλά. Δεν μπορώ να πω ότι τα διάβασα όλα, αλλά πρόσεξα κάποια που χρειάζονται σχολιασμό.

Μερικοί αναρωτιούνται για το πότε έγινε το συμβάν. Σύμφωνα με το Hellenic Heartbeat, που έβγαλε και το βίντεο, πρόκειται σαφώς για την εκδήλωση του 2007.

Άλλοι σχολιάζουν πως οι γονείς της την ονόμασαν έτσι επειδή ήταν αρχαιόπληκτοι. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, το άλλαξε πριν από έναν χρόνο, από Γιασμίν Λη Λυσιστράτη. Το “Προμηθέα” της Ελευθεροτυπίας και του παλιότερου άρθρου του Βήματος ίσως να μεταφράζεται σωστότερα ως “Προμηθεία” (;!), ενώ το Pythaitha που αποδίδεται ως “Πυθία” μάλλον θα έπρεπε να είναι “Πυθαΐδα”.

Επίσης, ο εκ δεξιών της μάλλον δεν είναι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, όπως έγραφε το ρεπορτάζ.

Πολλοί χάρηκαν ακούγοντας πώς το κορίτσι “τα χώνει στους παπάδες”. Εντάξει, κι εμένα αυτή ήταν η πρώτη μου αντίδραση, διαβάζοντας το άρθρο, γι’ αυτό κι έψαξα να βρω το βίντεο (μια γρήγορη αναζήτηση στους ελληνικούς aggregators δεν μου έδωσε το ποστ του s.frang της 25/2), οπότε ανακάλυψα και το πρώτο μέρος της ομιλίας, που κατά κάποιον τρόπο αποδυναμώνει όλα τα υπόλοιπα. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν αναφέρθηκε τίποτα γι’ αυτό στο άρθρο της εφημερίδας; Και την επόμενη μέρα το μεσημέρι, ο σταθμός του Συνασπισμού Στο Κόκκινο 105,5 μετέδωσε την ομιλία, ξεκινώντας όμως από το Βυζάντιο. Τους έστειλα ένα mail, αλλά με έγραψαν. Ίσως κοίταζαν μόνο τα SMS των 1,19 ευρώ.

Κι έτσι, η λεγόμενη “αντικειμενικότητα” του Τύπου ήταν μια από τις παράπλευρες απώλειες της όλης ιστορίας. Όπως έγραψε κι ο Πάνος Ζέρβας:

Παράπλευρο (ηθικό) δίδαγμα: ΠΟΤΕ μη δίνεις βάση στους δημοσιογράφους, είτε της τηλεόρασης, είτε των εφημερίδων.
Η ομιλία, τώρα, που χαρακτηρίστηκε και ως “αγένεια” ή “προβοκάτσια”, έχει όντως τα χαρακτηριστικά μιας προκλητικής πράξης που θα έκανε κανείς σ’ αυτήν την ηλικία (μήπως κι εμείς δεν είχαμε παρόμοιες αντιδράσεις πιτσιρικάδες;) και είναι μάλλον υπερβολικό να θεωρείται εντελώς υποκινούμενη. Επιβεβαιώνει όμως το ότι, όσο ιδιοφυΐα κι αν είναι κανείς σε κάποιον ή κάποιους τομείς, δεν είναι αυθεντία σε οτιδήποτε αποφασίσει να σχολιάσει. Και το προφανές (;) πως x τεκμηριωμένες προτάσεις δεν αποδεικνύουν αυτόματα και τις υπόλοιπες y που βάζεις δίπλα ή ανάμεσά τους.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Την Παρασκευή, ο cyrusgeo έγραφε
Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Σ’ εμένα, πάντως, (και σε άλλους, απ’ ό,τι κατάλαβα) θυμίζει το περιοδικό «Δαυλός».
Και πράγματι, στη σελίδα του Δαυλού (www.davlos.gr) εμφανίστηκε ένα κείμενο (σε μορφή word .doc !) με σχετικό ρεπορτάζ από το Σικάγο, (όπου αναφέρεται ότι η κα Γεωργία Σμιθ, μητέρα της Προμηθέας, “είναι από πολλών ετών συνδρομήτρια του «Δαυλού» κι ένθερμη φίλη της διαφωτιστικής μας προσπάθειας”), και επιστολή της Προμηθέας προς τον εκδότη του “Δ”: Έτσι έζησα την επίθεση των σκοταδιστών. (Αν δεν θέλετε να κατεβάσετε το doc, την επιστολή αναδημοσιεύει ο Κλείτωρ, χωρίς όμως το “ρεπορτάζ” του Δαυλού.)

Πρόκειται για hoax; σκέφτηκα αμέσως. Μάλλον όχι, γιατί θα φανεί σύντομα αν η επιστολή είναι αυθεντική. Τότε; Πολύ κακό για το τίποτα, ίσως, ή το έχουμε ξαναδεί το έργο, αλλά δεν παύει να κόβει εισιτήρια.

ΥΓ. Αν δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε, μπορείτε να διασκεδάσετε διαβάζοντας σχετικές συζητήσεις σε φόρουμ του εξωτερικού, του εσωτερικού ή του εσωτερισμού.