Saturday, September 08, 2007

Παύσατε πυρ υμνήσατε τους άρχοντας

Πάψε τους ύμνους σου αστέ ποιητή έλληνα
Λειβαδίτη
για έρωτες σπίτια και ηρεμία
όσο ανθρώπινα κι αν είναι.
Αύριο θ' αναγκαστείς να φωνάξεις
όπως άλλοτε μαζί μου θάνατος στους τυράννους.
Αύριο που η ζωή θα μας σφίγγει θα βγεις
με την κορούλα σου στους δρόμους
γεμάτος απορία μέσα στις φλόγες
και δεν θ' αναγνωρίζεις τίποτα.
Μιχάλης Κατσαρός
Πάνω από δυο μήνες πέρασαν από το τελευταίο ποστ.

Πολλές φορές ξεκίνησα να γράφω, αλλά μου φαινόταν ηλίθιο το “δες αυτό το βιβλίο”, “κοίτα αυτό το αστείο βίντεο”, “ο Χ πήρε το βραβείο Υ” και τα τοιαύτα, τη στιγμή που γίνονταν τόσα σημαντικότερα πράγματα, και κυρίως δυσάρεστα. Κι αυτά σκέφτηκα να σχολιάσω, αλλά πάντα με προλάβαιναν άλλοι, και δεν είχα να προσθέσω κάτι άξιο λόγου στην ευχάριστα διογκωμένη ελληνική μπλογκόσφαιρα.

Οι καλοκαιρινές φωτιές με εξόργισαν και με στενοχώρησαν περισσότερο, φυσικά. Όπως όλους. Και το γεγονός πως ο πλανήτης καταστρέφεται, εδώ και καιρό, και πολλοί δεν το βλέπουν μέχρι να καεί η αυλή τους. Δεν τους ενδιαφέρει αν καίγεται κάποιο δάσος στην παραδιπλανή ήπειρο, οι τυφώνες, το λιώσιμο των πάγων και τα σχετικά, παρά μόνο ως θέμα συζήτησης στα κοκτέηλ πάρτυ. Αρνούνται να πάρουν στα σοβαρά την εξελισσόμενη καταστροφή, εκτός κι αν τους αρπάξει από το πέτο. Και τότε θα είναι αργά, μάλλον, καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος ότι το χαοτικό σύστημα του πλανητικού κλίματος δεν έχει περάσει το κρίσιμο σημείο της μη αναστρεψιμότητας.

φωτο: earthobservatory.nasa.gov
Για παράδειγμα, οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν τόσο γρήγορα που προκαλούνται σεισμοί από τα κομμάτια που σπάνε, μεγέθους αρκετών χιλιάδων κυβικών χιλιομέτρων. (Η είδηση και περισσότερες λεπτομέρειες στον Guardian)

Το χειρότερο όμως είναι το πλήθος των ανθρώπων που πιστεύουν πως μπορούν ν' αντιμετωπίσουν την καταστροφή όχι σκεπτόμενοι ορθολογικά, αλλά με τη μαγική σκέψη: Το σύνθημα “βάλτε μια σημαία στο μπαλκόνι σας για ν' αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές”, ας πούμε, ή η επίσκεψη του Βαρθολομαίου με τους θρησκευτικούς αρχηγούς μπροστά στον παγετώνα για μια “σιωπηλή προσευχή για τον πλανήτη”.
Παρομοίως, αν ακολουθήσουμε το σκεπτικό της “ασύμμετρης απειλής” και του σαμποτάζ ξένων κύκλων, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως οι πραγματικοί υπαίτιοι των καταστροφών, εφόσον αυτές είναι πλανητικές, είναι οι εξωγήινοι. (Ή ίσως οι εσωγήινοι;) Κι αν θέλετε και αποδείξεις, δείτε αυτό το βίντεο του CNN όπου πάνω από τον ώμο του Μπους διακρίνεται να τον παρακολουθεί το εξωγήινο αφεντικό του.

7 comments:

PiKei said...

Επέστρεψες φλερτάροντας με την παράνοια; Τι κλείσιμο είναι αυτό με το alien, ρε φίλε;

Dimitri said...

Το 'ξερα πως θα παρεξηγηθώ...
Ήθελα να πω πως, αν θέλεις να πιστεύεις πως πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε για την κατάντια σου, στο τέλος θα καταλήξεις στους κακούς εξωγήινους — κι αν θέλεις αποδείξεις, πάντα υπάρχουν στοιχεία που μπορείς να τα ερμηνεύσεις βάσει της Α ή Β παράνοιας.

PiKei said...

Καλό, αλλά δεν το είπες, έτσι;

Anonymous said...

"Βάλτε μια σημαία στο μπαλκόνι σας για ν' αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές”
Πράγματι, θα ήταν αστείο αν δεν ήταν εφιαλτικά αληθοφανές.

Anonymous said...

Δημήτρη: Κάθεσαι; Κάθησε. Να συνεχίσω; Ευχαριστώ, πάντα ήσουν ευγενής. Λοιπόν, πιθανολογώ ότι το γνωρίζεις ήδη, πάντως το εν λόγω βίδεον έπαιξε στην εκπομπή του Λιακό ως "ντοκουμέντο" ότι ο Μπους κάνει παρέα με εξτρατερέστιαλζ.

Αυτά είναι τα ωραία.

Dimitri said...

Δεν το πήρα είδηση, αλλά δεν μου κάνει εντύπωση.

Κοροϊδεύουμε τον Λιακόπουλο, αλλά ξεχνάμε ότι βλέπουμε παρόμοια ψευτοντοκουμέντα και από δήθεν πιο σοβαρούς. Δεν θυμάστε τον Ούρι Γκέλερ, και ποιος ξέρει πόσα άλλα παρόμοια (που δεν χάνω τον χρόνο μου να παρακολουθώ);

Anonymous said...

Η αλήθεια είναι ότι θυμάμαι διάφορα απίθανα από πολύ πιο σοβαρούς, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Παράδειγμα.