Monday, March 03, 2008

Ήχοι και οσμές απ' το διάστημα

Θυμάστε τη μουσική από τις παλιές ταινίες εφ; Περίεργοι ηλεκτρονικοί ήχοι, ατονικές συνθέσεις, μαγνητοταινίες, θέρεμιν κλπ. Σήμερα θεωρείται μάλλον παλιομοδίτικη και βαρετή.
Οι ήχοι από τις ραδιοεκπομπές του πλανήτη Κρόνου που έστειλε όμως η αποστολή Cassini (βέβαια σε συμπιεσμένο χρόνο και σε πολύ χαμηλότερη συχνότητα) θυμίζουν περίεργα τη μουσική εκείνη. Ακούστε.

Εντάξει, λοιπόν, τα ραδιοκύματα είναι το αντίστοιχο του ήχου στο διάστημα — τι γίνεται με την όσφρηση; Απ' ό,τι φαίνεται, το διάστημα έχει μια γλυκιά μεταλλική μυρωδιά που θυμίζει οξυγονοκόλληση. Έτσι ισχυρίζεται τουλάχιστον ο Don Pettit από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Expedition Six).

5 comments:

An-Lu said...

Άκρως ενδιαφέροντα αυτά!

PiKei said...

Καλά, αλλά πώς ακριβώς έβγαλε την μύτη του έξω και μύρισε το διάστημα ο τύπος;

Dimitri said...

Χα! Υπάρχει κι άλλος τρόπος.

Όπως λέει κι ο τύπος, κάποια φίδια "μυρίζουν" βγάζοντας τη γλώσσα τους, που συλλέγει τα σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα, και μετά την πιέζουν στον ουρανίσκο, όπου υπάρχουν οι αισθητήρες που επεξεργάζονται τα σωματίδια αυτά, όπως και στη μύτη του ανθρώπου και άλλων ζώων. Από κει και πέρα γίνονται διάφορα μυστήρια πράγματα που δεν είμαστε σίγουροι πώς δουλεύουν, αν κατάλαβα καλά με μια βιαστική ματιά στην wikipedia.

Ο τύπος λοιπόν έπιασε τη μυρωδιά όταν άνοιγε το αίρλοκ για να μπουν οι σύντροφοι που είχαν βγει βόλτα έξω, και την εντόπισε και στις στολές τους και στα πράγματα που είχαν μαζί τους. Είχαν "συλλέξει", δηλαδή, από τα διάστημα τα σωματίδια που έφτασαν έτσι έμμεσα στη μύτη του.

Χάρηκα για την ερώτησή σας (και συγχαρητήρια για την ωραία σας εκπομπή) που μου δίνει την ευκαιρία να επαναλάβω (για τους βιαστικούς) αυτά που αναφέρει στο αρθράκι του ο Don Pettit.

brexians said...

kalimera exei ena omorfo post sto idio thema kai sto istologio
http://toomanytribbles.blogspot.com
kai polla alla posts koinoy endiaferontos
scifi
religion or not
etc

PiKei said...

@ dimitri:
Σαν να λέμε, όπως μυρίζεις τα ρούχα σου φεύγοντας απ' την ταβέρνα και βρωμάνε τηγανίλα και πρέπει να τα κάψεις μετά;
Εντάξει, κατεβάζω το επίπεδο το ξέρω...