Firefox 1.5
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια...
Κατεβάστε το κι εγκαταστήστε το αμέσως!
Α, και μην ξεχάσετε extentions, themes, κλπ.
Ενα ερασιτεχνικο ιστολογιο για την επιστημονικη φαντασια, τη ζωη, το συμπαν και τα παντα...
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια...
Κατεβάστε το κι εγκαταστήστε το αμέσως!
Α, και μην ξεχάσετε extentions, themes, κλπ.
Posted by Dimitri @ 16:59 0 comments
Labels: Internet
Ο Φίλιπ Πούλμαν, συγγραφέας της "νεανικής" σειράς φαντασίας His Dark Materials (Η Τριλογία του Κόσμου, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός) ποτέ δεν συμπαθούσε τα Χρονικά της Νάρνια του CS Lewis. Πρόσφατα, επι τη ευκαιρία της μεταφοράς της σειράς στον κινηματογράφο από την Ντίσνεϋ (η πρώτη ταινία θα προβληθεί τον Δεκέμβριο), δήλωσε (Guardian, BBC) ότι είναι "ένα οργίλο μείγμα ρατσιστικών, μισογυνιστικών και αντιδραστικών προκαταλήψεων – και δεν έχουν ίχνος αγάπης και χριστιανικής φιλανθρωπίας". Επίσης, τα βιβλία "δίνουν μια εκδοχή του χριστιανισμού που στηρίζεται στη βία, σε ξεπερασμένους φόβους για τη σεξουαλικότητα και τη γυναίκα και παρουσιάζουν μια θρησκεία που θυμίζει πολύ το ρατσιστικό Ισλάμ".
Αυτές οι δηλώσεις έχουν εξοργίσει πολλές χριστιανικές οργανώσεις της Αμερικής, που υποστηρίζουν το φιλμ ως ένα εργαλείο διάδοσης των ιδεών τους. Ήδη ομάδες Ευαγγελιστών στις ΗΠΑ ετοιμάζουν προβολές τρέιλερ σε εκκλησίες και ομιλίες των παραγωγών.
Όπως είναι φυσικό, η τριλογία του Πούλμαν, που έχει πάρει κι αυτή το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη, έχει δεχθεί την επίθεση του καθολικού τύπου και πολλών χριστιανών εκπαιδευτικών ως βλάσφημη, αθεϊστική και αντιπαιδαγωγική, καθώς ο κεντρικός της άξονας είναι μια μάχη εναντίον της κατεστημένης εκκλησίας, ένας αγώνας για την ανατροπή του Θεού.
Posted by Dimitri @ 17:52 0 comments
Ποιο είναι το πραγματικό όνομα του πλανήτη Ντιουν; Ποια ήταν η κινητήρια ενέργεια του Ναυτίλου; Τι σημαίνουν τα αρχικά HAL στο 2001, Οδύσσεια του Διαστήματος; Πώς λέγεται η συσκευή άμεσης επικοινωνίας που χρησιμοποιείται σε πολλά βιβλία της Ούρσουλα Λε Γκεν;
Μια σειρά κουίζ, από εύκολα ώς πολύ δύσκολα, για τους φίλους της λογοτεχνίας εφ
Link
Posted by Dimitri @ 15:45 0 comments
Για όλους τους (κανονικούς κι επίδοξους) συγγραφείς, ένα τεστ για να δείτε με ποιον μοιάζετε.
Το δικό μου αποτέλεσμα (αν έγραφα...):
I am:Cordwainer Smith (Paul M.A.This inimitably unique storyteller created a future with so many deep layers of history that all the world we know is practically lost in it. |
Posted by Dimitri @ 15:19 5 comments
Ο Σύλλογος Συγγραφέων ΕΦ & Φ Αμερικής ανακοίνωσε ότι ο Χάρλαν Έλισον θα είναι ο επόμενος Grand Master στην επόμενη απονομή των Βραβείων Nebula (4-7 Μαΐου 2006).
Ο Έλισον δεν θα λέγαμε πως έχει και την καλύτερη σχέση με το διαδίκτυο ("Why do people keep insisting that I join the 21st Century? I *LIVE* in the 21st Century! I just don't want to be bothered by the shitheads on the internet!" - Harlan Ellison) και έχει διεξάγει πολυετή δικαστικό αγώνα κατά της πειρατείας στο internet... αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης.
Ο τιμητικός τίτλος Grand Master απονέμεται από τον Σύλλογο Συγγραφέων ΕΦ & Φ Αμερικής στο ετήσιο Συμπόσιο των Βραβείων Nebula σε έναν ζώντα συγγραφέα για το έργο του στο χώρο της εφ και/ή φάνταζυ. (Όπως και στα Nebula, η ημερομηνία του βραβείου είναι η προηγούμενη της απονομής, δηλ. τα Nebula 2005 απονέμονται το 2006 κοκ.)
Αρχικά απονέμονταν έως έξι βραβεία ανά δεκαετία, αλλά από το ΄95 δίνονται κάθε χρόνο, δεδομένου ότι πολλοί σημαντικοί συγγραφείς που αξίζουν την διάκριση είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας.
Προηγούμενα Βραβεία Grand Master:
2004: Robert Silverberg
2003: Ursula K. Le Guin
2001: Philip Jose Farmer
2000: Brian W. Aldiss
1999: Hal Clement
1998: Poul Anderson
1997: Jack Vance
1996: A. E. van Vogt
1995: Damon Knight
1993: Frederik Pohl
1991: Lester del Rey
1989: Ray Bradbury
1988: Alfred Bester
1987: Isaac Asimov
1986: Arthur C. Clarke
1984: Andre Norton
1981: Fritz Leiber
1979: L. Sprague de Camp
1977: Clifford D. Simak
1976: Jack Williamson
1975: Robert A. Heinlein
Posted by Dimitri @ 16:55 0 comments
13 λόγοι για να χρησιμοποιείτε Firefox αντί του M$ Internet Explorer. (Θα κάνει έξαλλο τον Bill Gates, ο υπολογιστής σας δεν θα περνάει την ώρα του σπρώχνοντας viagra, για να βλέπετε πορνό μόνο όταν εσείς θέλετε, κλπ)
Επίσης, η Google σας δίνει 1$ για κάθε χρήστη που καταφέρετε να χρησιμοποιήσει Firefox, μ' ένα σκριπτάκι που θα πληροφορεί τους χρήστες του ΙΕ για τα πλεονεκτήματα του Firefox.
Link
ΥΓ: Για πιο γρήγορο σερφ, δοκιμάστε αυτά τα tweak
Posted by Dimitri @ 16:30 0 comments
Labels: Internet
Την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Μέρα "Μη Αγορών".
Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό site και στους Adbusters.
Η τοπική ομάδα Αθηνών έχει έλλειψη μελών.
Πόστερ σε PDF μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.
Posted by Dimitri @ 14:59 0 comments
Labels: διάφορα
Η επόμενη εκδήλωση της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας:
Η ΑΛΕΦ έχει τη χαρά να σας καλέσει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 και ώρα 8:00 μ.μ. στην Καφετέρια ΦΑΕΙΝΟΝ (Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια) στην ανάγνωση του διηγήματος του Κώστα Χαρίτου 'Ίδιος ο πατέρας του'. Πρόκειται για ένα διήγημα τοποθετημένο στο εγγύς σχετικά μέλλον με το γνωστό πνευματώδες στυλ του Κώστα Χαρίτου. Σίγουρα θα το απολαύσετε και θα θελήσετε να το κουβεντιάσετε αρκετά.
Posted by Dimitri @ 14:30 0 comments
Labels: αλεφ
80 πολύ μικρά διηγήματα του Michael Swanwick βασισμένα στη σειρά χαρακτικών Los Caprichios του Francisco Goya στο Infinite Matrix από το 2002-2003.
Εκεί συνεχίζει να αρθρογραφεί και ο David Langford του Ansible, ο Howard Waldrop κ.ά. και θα βρείτε και διηγήματα όπως το i, robot του Cory Doctorow
Link
Posted by Dimitri @ 18:18 0 comments
Labels: εφ
Αναζήτηση για ΟΜΚ (όπλα μαζικής καταστροφής)
—Προσέξτε το καλύτερα—
Posted by Dimitri @ 19:48 1 comments
Labels: χιούμορ
Στο They Rule υπάρχει μια απόπειρα χαρτογράφησης των σχέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ. Μέσω γραφικών παραστάσεων συνδέονται τα μέλη των ΔΣ, κυβερνητικών επιτροπών κλπ που παίρνουν αποφάσεις για τα πάντα. Μπορείτε να ψάξετε τη σύνδεση μεταξύ δύο εταιρειών (πχ Motorola-McDonald's – ένας άνθρωπος) ή να φορτώσετε ενδιαφέροντες χάρτες που έχουν φτιάξει άλλοι.
(Χρειάζεται Flash Player 7)
Posted by Dimitri @ 19:25 0 comments
Labels: διάφορα
Έτος Ιουλίου Βερν, και το διεθνές φεστιβάλ εφ Utopiales στη Νάντη ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο συγγραφέα. Για τέσσερις μέρες, από 10-13 Νοεμβρίου, διοργανώθηκαν προβολές, εκθέσεις, συζητήσεις, και δόθηκαν τα ετήσια βραβεία φανταστικού. (Υποψήφιοι και βραβευμένοι εδώ και στο site του φεστιβάλ.)
Στην ετήσια ανθολογία διηγημάτων εφ που εκδίδει το φεστιβάλ, φέτος δημοσιεύτηκε και ένα διήγημα της Χέντβιγκ Καρακούδα, που συμμετείχε και στα πάνελ (Εδώ με τον Νόρμαν Σπίνραντ).
Άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Ian Watson, Ian Watson, Άγγελος Μαστοράκης, Παναγιώτης Κούστας, Χέντβιγκ Καρακούδα (εδώ).
φωτο: Αλεξ. Τσιπουρίδης
...
Posted by Dimitri @ 18:15 2 comments
Labels: εφ
Εεε... shareware, δηλαδή. Το μυθιστόρημα του Νόρμαν Σπίνραντ He Walked Among Us, αφού επί χρόνια δεν το αναλάμβανε κανείς αμερικανικός εκδοτικός οίκος, κυκλοφόρησε πρώτα στα γερμανικά, βγήκε σε e-book, δεν πούλησε, βγήκε σε print on demand, δεν πούλησε, οπότε ο συγγραφέας αποφάσισε να το αφήσει να κυκλοφορήσει ελεύθερο...
Μπορείτε να στείλετε mail στον Σπίνραντ και να το ζητήσετε, ή να το διαβάσετε/κατεβάσετε στο scifi dimensions ή στο templetongate, και μετά να στείλετε ό,τι έχετε ευχαρίστηση στον συγγραφέα, μέσω PayPal ή με ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση
Norman Spinrad
69 West 9th Street, apt 4B
New York, NY 10011
USA
Το μυθιστόρημα ο ίδιος ο συγγραφέας το θεωρεί το Magnum Opus του (αν και ένα γενναίο κόψιμο θα το ωφελούσε, κατά την ταπεινή μου γνώμη), κάνει φοβερή πλάκα στους φαν της εφ, και το θέμα του είναι η περιβαλλοντική καταστροφή (βλέπε Greenhouse Summer) και η σώου μπίζνες (όπως πάντα, φυσικά).
Ο Σπίνραντ, απογοητευμένος από το άθλιο promotion των εκδοτών στον χώρο της εφ, αποφάσισε να ψάξει το κοινό του στο χώρο του ιστορικού μυθιστορήματος (επειδή, όπως λέει, δεν μπορεί να γράψει φάνταζυ). Έτσι, μετα το The Druid King (μυθιστοριοποίηση της ταινίας Vercingetorix, 60 π.Χ.), το τελευταίο του βιβλίο είναι το Mexica (Cortes, 1531 μ.Χ.).
Εεεεε... επίσης, από αξιόπιστες πηγές έγινε γνωστό ότι σύντομα θα επανεκδοθεί το εδώ και χρόνια εξαντλημένο Little Heroes (Η Μηχανή του Ροκ εντ Ρολ, Απόπειρα)
.
Posted by Dimitri @ 21:26 2 comments
Labels: εφ
To Electronic Frontier Foundation αποκωδικοποίησε την κρυμμένη υπογραφή που τυπώνουν πολλοί laser printer σε κάθε σελίδα. Αποτελείται από μικροσκοπικές κίτρινες κουκκίδες που φαίνονται μόνο με φακό και κάτω από μπλε φως, και κωδικοποιούν την ημερομηνία και τον σειριακό αριθμό του συγκεκριμένου εκτυπωτή.
Το project,με οδηγίες για εκτύπωση δοκιμαστικών σελίδων, και ο τρόπος αποκωδικοποίησης.
Η λίστα των εκτυπωτών που τυπώνουν τέτοιους κώδικες.
Posted by Dimitri @ 19:07 0 comments
Labels: διάφορα
Το SciFiction, το "παράρτημα" του SciFi Channel που δημοσιεύει εδώ και έξι σχεδόν χρόνια πρωτότυπα διηγήματα εφ online, θα σταματήσει τη λειτουργία του στο τέλος του χρόνου. Η Ellen Datlow, υπεύθυνη του site εξαρχής, ήταν αυτή που επέλεγε στη δεκαετία του '80 τα διηγήματα του περιοδικού Omni, όπου και πρωτοδημοσιεύτηκαν και τα διηγήματα του William Gibson. Δεν αναφέρεται αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι ήδη δημοσιευμένες ιστορίες και για πόσο. Rippers, σπεύσατε.
Επί τη ευκαιρία, εδώ μπορείτε να βρίσκετε link με τα δωρεάν διηγήματα εφ που ανεβαίνουν στο internet.
Posted by Dimitri @ 17:17 0 comments
Labels: εφ
Μια ομάδα καλλιτεχνών, συγγραφέων, μηχανικών έχει δημιουργήσει ένα ρομποτικό πορτραίτο του Philip K. Dick. Το ανδροειδές κάθεται σ' ένα δωμάτιο στο στυλ των '70s και, με τη βοήθεια λογισμικού αναγνώρισης φωνής και προσώπων και μια εξελιγμένη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, συζητά και επικοινωνεί με τους επισκέπτες, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων βασισμένη στα γραπτά και τις συνεντεύξεις του Ντικ. Σύμφωνα με το Institute for Intelligent Systems του Πανεπιστημίου του Μέμφις, η προσωπικότητα του ρομπότ έχει παραχθεί από τη ζωή και το έργο του Ντικ με τρόπο παρόμοιο μ' αυτόν που περιγράφει στο μυθιστόρημά του We Can Build You (1964).
Το επίσημο site του PKD Αndroid.
Το blog του project.
Φωτογραφίες στο philipKdickFans.
Posted by Dimitri @ 16:39 1 comments
Labels: εφ
Μερικές χιλιάδες εξώφυλλα περιοδικών εφ σε μια πρωτότυπη και έξυπνη σελίδα.
Link
Posted by Dimitri @ 19:07 0 comments
Labels: εφ
Ο Neil Gaiman, που κλείνει σήμερα τα 45, είναι από τους συγγραφείς που έχουν βγάλει σε πλειστηριασμό λογοτεχνικούς τους χαρακτήρες: ο πλειοδότης θα ονομάσει ένα πρόσωπο του νέου βιβλίου του. Στον προηγούμενο γύρο, το μεγαλύτερο ποσό συγκέντρωσε ο Stephen King ($25.100) και ακολούθησαν οι 'Lemony Snicket' ($6.350), Peter Straub ($2.125), Jonathan Lethem ($2.025), και Karen Joy Fowler ($1.853,88). Τα χρήματα θα δοθούν στο First Amendment Project, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που υπερασπίζεται το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης συγγραφέων και καλλιτεχνών.
Το τελευταίο μυθιστόρημα φαντασίας του Gaiman, Anansi Boys, που είναι κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του American Gods, ήταν τον Οκτώβριο στις πρώτες θέσεις των αμερικανικών besteller.
Απόσπασμα από κριτική του βιβλίου στο Houston Chronicle:
...μετά το Hero With a Thousand Faces του Joseph Campbell, πολλοί θαυμαστές του (με πιο διάσημο τον Τζωρτζ Λούκας) άρχισαν να αντλούν υλικό από την πλοκή παμπάλαιων μύθων αντί να προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν νέο έδαφος. [...] Ειδικά οι συγγραφείς εφ & φ, γιατί έτσι μπορούσαν να λένε ότι δεν είναι γραφιάδες φτηνών λαϊκών ιστοριών , αλλά ακολουθούν την παράδοση των αρχαίων σάγκα και του Beowulf.LINKS: Τελευταίες συνεντεύξεις και κριτικές του Gaiman στο Time, στο Salon, στο RainTaxi, στο AVClub.
Posted by Dimitri @ 18:40 0 comments
Πάρα πολύ καλό το κόμιξ του Σπύρου Δερβενιώτη στο δεύτερο τεύχος της Γαλέρας, που κυκλοφόρησε με δυνατή κι ενδιαφέρουσα ύλη. Ο Δερβενιώτης blogολογεί εδώ από τον Ιούλιο. Όσο για τη Γαλέρα, το site της είναι ακόμη υπό κατασκευή, αλλά έχει μια ωραία πρώτη σελίδα.
UPDATE: Το site δουλεύει, εξερευνήστε το!
Posted by Dimitri @ 22:16 0 comments
Στο τμήμα βιβλίων του in.gr, εκτός από τις κλασικές κατηγορίες (ελληνική - ξένη λογοτεχνία, ιστορία κλπ) υπάρχει και ειδική κατηγορία “παραλογοτεχνίας”! Εκεί υπάρχουν δέκα βιβλία εφ που "ξεχώρισαν από την επιστημονική φαντασία του αιώνα μας", κλασικά όλα τους. Σχεδόν όλα έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά, αλλά δεν αναφέρεται τίποτα για τις ελληνικές εκδόσεις. Δεν πρόκειται να σχολιάσω (προς το παρόν) τα κειμενάκια, αλλά δεν μπορώ να μην ξαναπώ για τη διαφορά του novel=μυθιστόρημα και novella=νουβέλα.
Τέλος πάντων, περιμένω αντίστοιχη κατηγορία και στους άλλους τομείς, ας πούμε Παραεικαστικά, Παρακινηματογράφο, Παραμουσική κοκ.
Link
Posted by Dimitri @ 15:31 0 comments
Στο GrOffice.info είναι συγκεντρωμένα προγράμματα ανοικτού κώδικα για επεξεργασία κειμένου, γραφικά, πολυμέσα, παιχνίδια κλπ. Αξίζει μια βόλτα, όλο και κάτι χρήσιμο θα βρείτε, και μάλιστα δωρεάν.
Για όποιους θέλουν περισσότερα, το SourceForge Net είναι ο μεγαλύτερος τόπος με κώδικα και εφαρμογές ανοικτού κώδικα. Πάνω από 100.000 πρότζεκτ κάθε είδους.
Επίσης, για ό,τι έχει σχέση με βίντεο το VideoHelp.com είναι απαραίτητο. Θα βρείτε what-is, οδηγούς βήμα προς βήμα για μετατροπές αρχείων, ρίπινγκ κλπ, άρθρα, πληροφορίες και λινκ για hard και soft, τα πάντα.
Posted by Dimitri @ 17:40 0 comments
Labels: διάφορα
—A child of five would understand this.
Send somebody to fetch a child of five.
Groucho Marx - Duck Soup