Tuesday, November 29, 2005

Πούλμαν εναντίον Νάρνια

Ο Φίλιπ Πούλμαν, συγγραφέας της "νεανικής" σειράς φαντασίας His Dark Materials (Η Τριλογία του Κόσμου, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός) ποτέ δεν συμπαθούσε τα Χρονικά της Νάρνια του CS Lewis. Πρόσφατα, επι τη ευκαιρία της μεταφοράς της σειράς στον κινηματογράφο από την Ντίσνεϋ (η πρώτη ταινία θα προβληθεί τον Δεκέμβριο), δήλωσε (Guardian, BBC) ότι είναι "ένα οργίλο μείγμα ρατσιστικών, μισογυνιστικών και αντιδραστικών προκαταλήψεων – και δεν έχουν ίχνος αγάπης και χριστιανικής φιλανθρωπίας". Επίσης, τα βιβλία "δίνουν μια εκδοχή του χριστιανισμού που στηρίζεται στη βία, σε ξεπερασμένους φόβους για τη σεξουαλικότητα και τη γυναίκα και παρουσιάζουν μια θρησκεία που θυμίζει πολύ το ρατσιστικό Ισλάμ".
Αυτές οι δηλώσεις έχουν εξοργίσει πολλές χριστιανικές οργανώσεις της Αμερικής, που υποστηρίζουν το φιλμ ως ένα εργαλείο διάδοσης των ιδεών τους. Ήδη ομάδες Ευαγγελιστών στις ΗΠΑ ετοιμάζουν προβολές τρέιλερ σε εκκλησίες και ομιλίες των παραγωγών.
Όπως είναι φυσικό, η τριλογία του Πούλμαν, που έχει πάρει κι αυτή το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη, έχει δεχθεί την επίθεση του καθολικού τύπου και πολλών χριστιανών εκπαιδευτικών ως βλάσφημη, αθεϊστική και αντιπαιδαγωγική, καθώς ο κεντρικός της άξονας είναι μια μάχη εναντίον της κατεστημένης εκκλησίας, ένας αγώνας για την ανατροπή του Θεού.

No comments: