Friday, November 11, 2005

Ο Neil Gaiman κλείνει τα 45

Ο Neil Gaiman, που κλείνει σήμερα τα 45, είναι από τους συγγραφείς που έχουν βγάλει σε πλειστηριασμό λογοτεχνικούς τους χαρακτήρες: ο πλειοδότης θα ονομάσει ένα πρόσωπο του νέου βιβλίου του. Στον προηγούμενο γύρο, το μεγαλύτερο ποσό συγκέντρωσε ο Stephen King ($25.100) και ακολούθησαν οι 'Lemony Snicket' ($6.350), Peter Straub ($2.125), Jonathan Lethem ($2.025), και Karen Joy Fowler ($1.853,88). Τα χρήματα θα δοθούν στο First Amendment Project, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που υπερασπίζεται το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης συγγραφέων και καλλιτεχνών.
Το τελευταίο μυθιστόρημα φαντασίας του Gaiman,
Anansi Boys, που είναι κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του American Gods, ήταν τον Οκτώβριο στις πρώτες θέσεις των αμερικανικών besteller.
Απόσπασμα από κριτική του βιβλίου στο Houston Chronicle:

...μετά το Hero With a Thousand Faces του Joseph Campbell, πολλοί θαυμαστές του (με πιο διάσημο τον Τζωρτζ Λούκας) άρχισαν να αντλούν υλικό από την πλοκή παμπάλαιων μύθων αντί να προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν νέο έδαφος. [...] Ειδικά οι συγγραφείς εφ & φ, γιατί έτσι μπορούσαν να λένε ότι δεν είναι γραφιάδες φτηνών λαϊκών ιστοριών , αλλά ακολουθούν την παράδοση των αρχαίων σάγκα και του Beowulf.
LINKS: Τελευταίες συνεντεύξεις και κριτικές του Gaiman στο Time, στο Salon, στο RainTaxi, στο AVClub.

No comments: