Monday, December 12, 2005

Robert Sheckley (1928-2005)


Πέθανε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 77 ετών, ο μεγάλος συγγραφέας Ρόμπερτ Σέκλεϋ. Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα εφ το 1951, ενώ η πρώτη συλλογή διηγημάτων του εκδόθηκε το 1954. Έγινε πιο γνωστός για τα πολυάριθμα διηγήματά του που δημοσίευσε στη δεκαετία του '50 και του '60, όπου σατιρίζει με ιδιαίτερα καυστικό ύφος τους φόβους και τα άγχη της καθημερινής ζωής και την επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή μας. Ο επιτυχημένος συνδυασμός του παράλογου με το σκοτεινό, απαισιόδοξο χιούμορ τον τοποθετούν στους σημαντικότερους προδρόμους του Ντάγκλας Άνταμς, αν και πολλοί κριτικοί θεωρούν πως πλησιάζει περισσότερο στον Κάφκα.
Ο Σέκλεϋ αρρώστησε φέτος τον Απρίλιο στο διεθνές συνέδριο εφ του Κιέβου. Επέστρεψε στις ΗΠΑ τον Μάιο και το καλοκαίρι ανένηψε, αλλά τον Νοέμβριο εγχειρίστηκε για εγκεφαλικό ανεύρυσμα στην Νέα Υόρκη.
Από τους πέντε γάμους του, είχε τέσσερα παιδιά και τρία εγγόνια.

Links: Το επίσημο site του Σέκλεϋ, η σελίδα των SFWA, το site του Roberto Quaglia με φωτογραφίες του Σέκλεϋ, το σχετικό λήμμα στη wikipedia, ένα από το τελευταία διηγήματά του online, η σελίδα του στο Altfactor.

Φωτο: Roberto Quaglia

No comments: