Friday, April 28, 2006

Το πεπρωμένο μου είναι τα άστρα...


Το μυθιστόρημα του Άλφρεντ Μπέστερ Το Πεπρωμένο μου Είναι τα Άστρα (The Stars my Destination ή Tiger! Tiger!) δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1956 στο περιοδικό Galaxy.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα είδος προπομπού του κυβερνοπάνκ, σε μια εποχή που το νέο κύμα (new wave) δεν είχε ακόμη εμφανιστεί στην εφ — αλλά αυτός ήταν ο Μπέστερ, στην δεκαετία του '50 με δυο μυθιστορήματα και μια χούφτα διηγήματα παρουσίασε ένα λογοτεχνικό στυλ που βρισκόταν τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά από την εποχή του.
Μεγάλες, πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρείες κι ένας πρωταγωνιστής που, ξεκινώντας από τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας, με την ορμή / μονομανία της εκδίκησης στην παράδοση του Κόμη Μοντεχρήστο, ξεφεύγει (δυο φορές, στη συγκεκριμένη περίπτωση) από μια εντελώς ανέλπιδη κατάσταση κι επιστρέφει εντελώς αναγεννημένος για να απολάυσει την εκδίκηση που δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει με την παλιά του ταυτότητα.
Μετά το The Demolished Man, που έχει προγραμματιστεί για το 2006 σε σκηνοθεσία Andrew Dominik, η Universal Pictures ετοιμάζει το The Stars my Destination για το 2008 σε παραγωγή Lorenzo di Bonaventura.
Ας ελπίσουμε πως ο Άλφρεντ Μπέστερ — που δεν κατάφερε να δει στον κινηματογράφο το βιβλίο του, όπως του υποσχέθηκε ο Χοσέ Φερέρ, που η αγγλική έκδοση του The Stars my Destination ατύχησε (απ' αυτήν, νομίζω, είναι και η ελληνική μετάφραση του Κάκτου), που άφησε κληρονόμο τον μπάρμαν του — δεν θα στριφογυρίζει στον τάφο του.

No comments: