Monday, January 15, 2007

Αν...

Με μια μονοκονδυλιά, ο Στάθης Σ. στη σημερινή Ελευθεροτυπία διαγράφει ολόκληρο το είδος της εναλλακτικής ιστορίας και κάθε παρόμοια μαλακία των κουλτουριαραίων.

Ενα απ' τα κλισέ που έχει αρχίσει να φοριέται πολύ τον τελευταίο καιρό είναι το «αν» (όχι δυστυχώς το φερώνυμο ποίημα του Κίπλινγκ) -αλλά, το «αν» στην Ιστορία.
Μάλιστα αυτό το «αν» εις ό,τι αφορά στα καθ' ημάς, αναφέρεται όλο και πιο συχνά - πυκνά στο τι θα μας είχε συμβεί «αν» επικρατούσε η Αριστερά στα Δεκεμβριανά ή τον εμφύλιο.
Σε αυτήν την περίπτωση θα είμασταν, λένε οι σοβαροί αυτοί άνθρωποι που αντιλαμβάνονται κατ' αυτόν τον τρόπο την πολιτική, κάτι σαν Βούλγαροι λαντζέρηδες στο Λονδίνο ή Πολωνές υδραυλικίνες στου Ψυρρή.
Σωστόν! Κι «αν» δεν είχε πέσει η Πόλη το 1453, θα μας έλεγαν ακόμα Ρωμαίους, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν Βιέννη και η θεία μου η Φωτούλα θα είχε καρούλια.
Επίσης «αν» είχαν νικήσει οι ναζί το 1945, αυτοί που γράφουν τέτοιες σοβαροφανείς μαλακίες για το «αν» σήμερα, θα ήταν οι ίδιοι λαντζέρηδες (σκέτοι κι όχι απαραιτήτως Βούλγαροι) στο Μπέλσεν κι ο Κωδικός Ντα Βίντσι, παγωτό.
Τέλος, αν το «αν» ίσχυε στη Ιστορία, η αμετροέπεια, η αμορφωσιά και η σοβαροφάνεια, θα μπορούσαν να ήταν ιδιωτικό δικαίωμα του καθενός κι όχι χρήσιμη ηλιθιότητα στην υπηρεσία των Δυνατών.
!LOL!

Update: Ο Παναγιώτης Κούστας έγραψε επίσης για το θέμα.
Update2: Ο Στάθης Σ. απαντά.
.

4 comments:

PiKei said...

Αν μπορούσα να βρίσω ελεύθερα θα έβριζα... αλλά συγκρατούμαι στα ξένα blog. Tι να πεις; Η βλακεία δεν γνωρίζει σύνορα και πλήττει γενικώς τους ανθρώπους. Ίσως ο Στάθης να μην έχει ακούσει για την δημιουργική χρήση του "Αν" . Περίεργο γιατί η Αριστερά τον είχε κάνει εικόνισμα τον Στανισλάβσκι...

Μαύρος Γάτος said...

Ε λογικό είναι κάποιος να εκνευρίζεται ότΑΝ τού γκρεμίζουν όλα αυτά τα Ιερά Εικονίσματα με τα οποία μεγάλωσε και ανδρώθηκε... Ο Στάθης έχει κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα οπτική των γεγονότων.

Σ;)

Dimitri said...

Πιστεύω πως δεν έχει νόημα να απαντάς με επιχειρήματα σε γκάου σχολιασμούς.

Ενδιαφέρουσα οπτική; Όπως λέμε "ζούμε σε μια ενδιαφέρουσα εποχή" ή όπως λέμε "πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες, τώρα κάνε μου τη χάρη";

Μαύρος Γάτος said...

Όχι όχι, όπως λέμε "είσαι ενδιαφέρουσα και καλά ήταν χτες το βράδυ αλλά ...ρε παιδί μου... δεν νοιώθω έτοιμος να δεσμευτώ."

Σοβαρά τώρα, συμφωνώ με πολλά από αυτά που γράφει συνήθως, και μού αρέσουν οι γελοιογραφίες του.

Από την άλλη έχω καιρό να τον διαβάσω, και οι άνθρωποι αλλάζουν.

Σ;)