Monday, June 19, 2006

Οικονομική φαρμακοδυναμική

Κι ο πιο φανατικός επικριτής του καπιταλισμού θα δυσκολευόταν να βρει κάτι χειρότερο:

“Μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία μπλοκάρει φάρμακο κατά της τύφλωσης επειδή σκοπεύει να λανσάρει ακριβότερο προϊόν στην αγορά”.
Το Avastin είναι ένα νέο αντινεοπλασματικό φάρμακο για τον καρκίνο του εντέρου και κατασκευάζεται από την Genentech. Τελευταία, οφθαλμίατροι βρήκαν πως με πολύ μικρές ποσότητες Avastin μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκφυλιστική ασθένεια των οφθαλμών. Αυτή η θεραπεία είναι πολύ φτηνή, καθώς ένα φιαλίδιο Avastin μπορεί να δώσει για τη συγκεκριμένη αγωγή πολλές δόσεις για πολλούς ασθενείς. Η Genentech, όμως, αρνείται να υποβάλλει αίτηση έγκρισης για τη συγκεκριμένη χρήση του Avastin, και σχεδιάζει την παραγωγή ενός μέρους της φόρμουλας με την ονομασία Lucentis. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά; Η τιμή: $3.300 ανά mg Lucentis έναντι $5,50 ανά mg Avastin.

Διαβάστε την είδηση στην Guardian και στην Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

* Καθώς σ' αυτή την περίπτωση το επιπλέον κέρδος της εταιρείας από την μη αναμενόμενη χρήση του φαρμάκου είναι ένα “έξτρα” κέρδος ούτως ή άλλως, η προσπάθεια της Genentech να μεγιστοποιήσει αυτό το κέρδος εις βάρος των ασθενών είναι εντελώς απαράδεκτη — παρότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας μπορεί να βλέπει αυτή την “οπτική μέσω ισολογισμού” ως λογική, και η συγκεκριμένη ενέργεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ποινικά ως εγκληματική.
Μια κοινωνία που θα μπορούσε να χειριστεί ικανοποιητικά κάτι τέτοιο, ή, ακόμα καλύτερα, μια κοινωνία που θα προσέγγιζε το ζήτημα της φαρμακευτικής αγωγής με διαφορετικό τρόπο — χωρίς πατέντες και “δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας” — ανήκει σίγουρα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας — όπως άλλωστε ανήκε και η ανωτέρω είδηση, πριν από χρόνια.

3 comments:

Stathis said...

Μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις.

1. Η genetech θα σταματήσει την παραγωγή του Avastin; Μέχρι τώρα οι οφθαλμίατροι το χρησιμοποιούσαν χωρίς έγκριση για αυτή την ένδειξη.
Αν συνεχίσει να παράγεται , ποιος θα τους εμποδίσει να συνεχίσουν να το χορηγούν;

2. Αφού ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για την οφθαλμολογική χρήση του avastin, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν παρενέργειες;

3. Στην παραπάνω περίπτωση , ποιος θα κληθεί να τους αποζημιώσει;

4. Χωρίς πατέντες και διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δεν υπάρχει κίνδυνος να μην γίνεται καμία έρευνα για νέα φάρμακα;

Χωρίς να θέλω να πάρω θέση, απλά οι προηγούμενες απορίες είναι νομίζω εύλογες.

Ενδιαφέρον post πάντως . Θα το ψάξω κι εγώ περισσότερο

Dimitri said...

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σχόλιο, οι απορίες είναι πράγματι εύλογες.

Η παραγωγή του avastin μάλλον δεν θα
σταματήσει, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικό στον καρκίνο του εντέρου.
(http://ta-nea.dolnet.gr/
print_article.php
?e=A&f=18496&m=N46&aa=2)

Στην Ελλάδα το έχει η Roche.
(http://www.roche.gr/portal/eipf/
greece/portal/roche.gr/avastin)

Στο άρθρο της Guardian υπάρχουν λεπτομέρειες για τις διαδικασίες έγκρισης και χρήσης στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, που είναι κάπως πολύπλοκες για μένα.

Ανέφερα την είδηση ελπίζοντας να την ψάξει κάποιος πιο ειδικός από μένα και με περισσότερο ίσως χρόνο 8-)

Οσο για τις πατέντες, φαντάζομαι πως στον χώρο της υγείας, τουλάχιστον, θα μπορούσε να προχωρήσει η έρευνα και χωρίς αυτές. Βλέπετε τι γίνεται με τα φάρμακα για το aids και τις φτωχές χώρες, πχ. Άλλωστε, η επιστημονική έρευνα προχωράει και χωρίς άμεσο υλικό κέρδος, όπως στην περίπτωση της αστροφυσικής, ας πούμε.
Αλλά ίσως να είμαι απλώς ρομαντικός.

Stathis said...

Αν βρω χρόνο θα το ψάξω. Πάντως η μόνη λύση για έρευνα χωρίς πατέντες είναι οι κρατικές φαρμακοβιομηχανίες, θεωρητικά πάντα. Αλλά μιλάμε για τελείως διαφορετικό σύστημα κοινωνικής οργάνωσης.

Στις φτωχές χώρες με το AIDS δεν κάναν έρευνα. Ζητούσαν απλά να τους επιτραπεί να παράγουν τα φάρμακα παρακάμπτοντας την πατέντα τους , με μικρότερο κόστος. ΔΗλαδή να τα αντιγράψουν.

Δύσκολα ζητήματα. Ηθική vs αποτελεσματικότητας, ηθική vs κέρδους κοκ